#sistabriefen

Vi reagerar med bestörtning på det som kommer fram i samband med #metoo. Man blir arg. Detta är ett gigantiskt problem som finns överallt i näringslivet och det hade varit naivt att tro att kommunikationsbranschen är förskonade. Det är sorgligt att behöva konstatera att detta händer men samtidigt oerhört bra att diskussionen har startat.

Vi gör vårt bästa för att skapa ett sunt arbetsklimat som bygger på respekt av varandra, där bland annat jämlikhet är väldigt viktigt. På INGO har vi en jämn fördelning av män och kvinnor i alla skrån, så även på chefsnivå och i ledningsgruppen. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete. Detta tror vi är det bästa sättet att skapa en miljö där alla ser varandra som jämlikar och att man uppskattas och får respekt för sin kompetens. Det är ett bra sätt att hålla ”grabbig” attityd och jargong borta.

Samtidigt är vi ägda av WPP som har ett väl utvecklat program för hur vi ska jobba och vara mot varandra. WPP Code of Conduct måste läsas, förstås och skrivas under av alla våra anställda. Det belyser sexuella trakasserier, diskriminering och alla former av maktmissbruk. Den fastställer också hur vi samarbetar med uppdragsgivare och att den kommunikation som vi gör inte är diskriminerande, trakasserande eller kränkande.

Vid behov uppmanar vi våra anställda att först o främst prata med sin närmsta chef. Vi har också ett utnämnt Skyddsombud dit man kan vända sig. Inom WPP finns även ett telefonnummer som man kan ringa anonymt om man blivit utsatt eller sett någon bli utsatt för någon form av trakasseri. Det heter ”Right to speak” och vi uppmanar våra anställda att använda numret om de har råkat ut för något otillbörligt. WPP har sedan ett HR-team som tar över vid allvarliga övertramp.

Under 2018 kommer vi att fortsätta jobba med och bli ännu bättre på att prata om de här frågorna. Det är viktigt att göra diskussionen öppen och ingjuta mod för att utsatta ska våga ta upp händelserna. Det är allas ansvar att se till att det finns ett friskt arbetsklimat på byrån men det är självklart upp till chefer att påminna om vår nolltolerans, vara uppmärksamma och tillsammans med ledningen agera omedelbart om det dyker upp något som strider mot våra policies.

Vi kommer aktivt arbeta för att behålla det momentum som #metoo skapat levande.

 

Stockholm, januari 2018

INGO Ledning

Håkan Karlsvärd
Marie Klinte
Björn Ståhl
Josefine Richards
Richard Baynham
Marie Pohl

×